IJsbaan Haarle

Inleiding

Schaatsen op natuurijs in Haarle

Sinds mensenheugenis is er in Haarle geschaatst. Er was daar ook meer dan voldoende gelegenheid voor. Aan de voet van de heuvelrug stond de boel in de herfst en winter nogal eens blank. Bij goed winterweer waren er dan ook ijsvlaktes te kust en te keur. In drogere winters waren er nog altijd de vennen waar geschaatst kon worden.

Waar werd in Haarle geschaatst?

Het weiland bij cafè Kökkies Da aan de Almeloseweg(1933)
Schurinksplas bij de watermolen aan de Haarlerveldweg
Het weiland van B.Nahuis aan de Raamsweg
Het Entmeer, Schotmansplas en eendenplas in de bossen van Haarle.
Herdersplas aan de Stationsweg( tot 1977 toen kwam de gemeente Raalte met de vuilstort) 
de ijsbaan aan de Raalterdijk.
De ijsbaan aan de Raalterdijk heeft het meest geschiedenis gemaakt en zal in de toekomst wel de
schaatsgelegenheid voor Haarle zijn???

Door de vrijwillige ruilverkaveling in 1970 daalde de grondwaterstand flink. Vele leidingen werden gegraven. Ondergelopen weilanden behoorden sindsdien tot het verleden en kon er alleen nog geschaatst worden op sloten en een paar vennen.

IJsbaan aan de Raalterdijk, ook wel ijsbaan van Cents of Ruuters Venne genoemd. Van voor de oorlog werd deze ijsbaan door G.Cents, soms in samenwerking met een ijsclub of plaatselijk belang, gemaaid en bij laag water werd er met een vijzel water ingepompt. Dankzij de harde winters, verliep alles prima. Velen, ook mensen uit de buurtdorpen hebben op deze prachtige baan geschaatst. Maar na een paar zachte winters werd de baan niet meer gemaaid en kon er niet geschaatst worden.

In 1964 nam Plaatselijk Belang het voortouw. Het gemis van een ijsbaan was na de harde winters(1962-1963, Paping winnaar Elfstedentocht) erg groot. Voorzitter H. ten Den van plaatselijk belang maakte het volgende bestuur van de ijsbaan bekend: J. Brandwagt- H. Smit – A. Wolterink – J. Rozenkamp en H. Lubbers. Met een maaikneuzer van de Werktuigenvereniging werd de rietopslag en waterplanten gemaaid. Helaas ging de baan deze winter, maar een halve dag open. De winter 65-66 was beter. Er kon dagen lang worden geschaatst en er werden schaatswedstrijden gehouden. Dit waren voorlopig ook de laatste schaatsdagen op deze baan.

1985 – heden
20 jaar geen ijsbaan meer in Haarle, dat moest anders! 

In 1985 hebben Jan Besten- Martin Hoonhorst- Johan Tuller- Hans ten Broeke- Herman Mijsters- Harrie Wolterink een ijsbaancomité gevormd. Later kwamen Herman Blankhorst- Joop Blankhorst - Erik Westendorp – Willie Hutten en Ria Wolterink het comité versterken. Vanaf augustus 1985 gingen olv het ijsbaancomité iedere zaterdag 25 – 30 vrijwilligers aan de slag bij het Venne aan de Raalterdijk. Elzen –wilgen- berken werden gekapt en verbrand. Honderden m3 grond werd verzet. Taluds werden precies bijgewerkt en met gras ingezaaid om zandvorming op het ijs te voor komen. 1 november lag er een grote baan( 300 mtr) voor de “snelle”jongens en voor de jeugd een kleine baan. Een houten kantine werd in Assen uit elkaar gehaald en in Haarle weer in elkaar gezet. 

21 december 1985 werd de eerste lichtmast met veel mankracht geplaatst. Via het Gemeentelijk Energie Bedrijf werden nutteloos liggende kabels in Nijverdal (Gagelmansveentje) uit de grond gehaald en hier weer in de grond gegraven. Met het Waterschap was overeenstemming bereikt om een nabij het terrein gelegen sloot af te dammen en dat water te gebruiken voor de baan. Het bleek niet voldoende te zijn. Dus moest er een bron geboord worden (40 mtr.) 30 oktober 1985 werd door het ijsbaancomité en G.A. Cents een huurovereenkomst getekend. Later met de nieuwe verhuurder dhr. Rob Wolterink. Alles was nog maar net in orde op de baan toen de winter inviel. 

9 januari 1986 ging de baan open. Een heuglijke dag. Men kon na 20 jaar weer schaatsen op een prachtige baan. Leerlingen van basisschool Op Weg kregen deze middag ijsvrij. Er kon deze winter 26 dagen aaneengesloten bij zonnig weer geschaatst worden. Zomer 1986 werd begonnen met het vergroten van de baan. Een rondje werd 360 meter. Voor het baanvegen was een oplossing gevonden. Een rolbezem voor een “olde ente” klaarde het werk elke dag. Na een paar goede schaatswinters kon een nieuwe veegmachine aangeschaft worden. De baan lag er vanaf 1985 tot heden iedere winter perfect bij. Er kon geschaatst worden. Helaas was dat niet iedere winter mogelijk omdat het niet hard genoeg vroor. In 2009 kon men in januari ruim een week genieten van ijspret.

Aanbod

Openingstijden: 

maandag t/m vrijdag
13:00 uur - 17:00 uur
18:30 uur - 21:00 uur

zaterdag en zondag
13:00 uur - 17:00 uur

Mits de ijsbaan open is. Hou hiervoor de website in de gaten. Link is te vinden bij contactinformatie. 

Contact

IJsbaan Haarle

Adres IJsbaan Haarle

Raalterdijk
Haarle

Foto Album

Foto bij IJsbaan Haarle
Foto bij IJsbaan Haarle
Foto bij IJsbaan Haarle